Jak reklamować restaurację

Jak reklamować restaurację – 9 zasad marketingu restauracji.

Jak reklamować restaurację? To pytanie powinien sobie zadać każdy, kto myśli o biznesie w branży gastronomicznej. Uruchomienie i efektywne prowadzenie restauracji to spore wyzwanie wymagające przede wszystkim krytycznego przemyślenia swoich pomysłów i utworzenia biznesplanu. Często już na tym etapie planowania – jeśli nie weźmiemy pod uwagę charakterystyki rynku czy przecenimy własne możliwości – nasz pomysł na biznes może okazać się nietrafiony.

W czasach sporej konkurencji na rynku gastronomicznym najwyższą koniecznością jest sporządzenie i skrupulatne wdrażanie solidnej strategii marketingowej. To w niej tkwi sekret niejednej popularnej restauracji czy baru, ale także słabość tych, które ledwo wiążą koniec z końcem. Postaramy się przedstawić wam, jakie aspekty powinna obejmować dobra strategia marketingowa, aby zapewnić naszemu lokalowi sukces i niesłabnące zainteresowanie klientów. Mamy w tym niemałe doświadczenie – nasza agencja promuje ponad 30 lokali gastronomicznych.

Globalne zasięgi Nakatomi, Agencja Marketingowa Warszawa
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

1. Jak reklamować restaurację?
Zacznij od miejsca

Wybór lokalizacji, szczególnie przy prowadzeniu restauracji, nie jest bez znaczenia. Przekonały się o tym fakcie tysiące restauratorów, którzy umieścili swoje lokale na uboczu miast, miasteczek, przy ulicach w centrum ale tak ukrytych, że nawet lokalny mieszkaniec zapuszcza się tam niezmiernie rzadko.

Miejsce a cena – oczywiście, każdy przedsiębiorca wie, że im bliżej centrum miast, tym drożej. Przy wyborze miejsca na restaurację musimy przeliczyć czy opłacalny będzie dla nas wynajem/zakup lokalu przy głównym trakcie komunikacyjnym, czy też wolimy, aby restauracja była tańsza w utrzymaniu, ale za to oddalona od centrum.

Wszystko zaczyna się od dobrego biznesplanu, w którym zakładacie sobie kwotę na poszczególne działania, w tym również na wynajem lokalu. Biznesplanu trzymajcie się zawsze i wszędzie, solidnie zaplanowany nigdy was nie zgubi.

Ogromnym błędem początkujących biznesmenów jest to, że działają pod presją, pod naciskiem lub z przekonaniem, że na pewno podołają. Jeśli nasza restauracja ma przynosić dochód głównie z obsługi uroczystości takich jak wesela, chrzciny itp. to położenie nie ma ogromnego znaczenia – równie dobrze sprawdzą się lokale 5, 10 czy 15 km od centrum, ale jeśli bazujemy na turystach, nie oddalajmy się od centrum miast.

Wybór lokalizacji musi być więc przemyślany i dobrany do rodzaju lokalu, jaki chcemy otworzyć. Tak, aby wspierał nasz pomysł i plan biznesowy.

Jak reklamować restaurację - miejsce
bt_bb_section_top_section_coverage_image

2. Wybór odpowiedniej
grupy docelowej

Wizualizując sobie naszą wymarzoną restaurację, wyobrażamy sobie jej wystrój, doskonałą lokalizację, wykwalifikowanych kucharzy przygotowujących przepyszne dania. W naszych fantazjach kultowe miejsce, które stworzymy, tętni życiem i zawsze jest pełne klientów. To jest moment, w którym podczas planowania biznesu musimy zatrzymać się na dłuższą chwilę.

Czy na tym etapie zastanawiamy się nad tym, kim są ludzie, których chcielibyśmy gościć w swoich progach? Czy analizujemy ich sytuację życiową, materialną, zarobki, wymagania? Nie odniesie przecież sukcesu wykwintna restauracja znajdująca się w oddalonym od większych ośrodków małym miasteczku zamieszkałym przez osoby niezamożne. To przykład skrajny i rzadko spotykany, dobrze jednak obrazujący tendencję.

Kultura jedzenia daje nieskończenie szerokie spektrum możliwości, z których możemy skorzystać. Restauracje urządzone z przepychem i serwujące luksusowe dania; przydrożne zajazdy, w których zjemy iście narodowe klasyki pokroju tłustego bigosu; nowoczesne lokale eksperymentujące z kuchnią molekularną; sieciowe fast foody.

Każde z tych miejsc można prowadzić z powodzeniem, wymaga to jednak odpowiedniego targetowania klienteli: biznesmenów, wegetarian, wegan, zwolenników kuchni tradycyjnej, rodzin z dziećmi. „Jeśli coś jest dla każdego, to jest do niczego” – to powiedzenie doskonale oddaje sens dobierania grupy docelowej. Skierowanie naszej kuchni do określonej grupy odbiorców to jeden z kluczy do sukcesu.

Gdzie jest twój lokal? Może to Bukowińska w Warszawie, w pobliżu której znajdują się dziesiątki biurowców? Wówczas domyślnym klientem będzie pracownik korporacji. Co mu zaoferować? Ciekawą, może sezonową ofertę lunchów za 24,99, pożywne śniadania, karty zniżkowe. Wbrew powszechnym przekonaniom większość tutejszych pracowników to nie wyższa klasa managerska – to masa biurowych pracowników z zarobkami na poziomie 4 tysięcy. Dlatego warto przygotować ofertę, na którą będą mogli sobie pozwolić.

To tylko jeden z przykładów skutecznego targetowania. Jako agencja marketingowa mamy doświadczenie w dobieraniu odpowiednich klientów. Możemy to zrobić także dla Twojej restauracji.

3. Pokochaj
Social Media

Stworzyliśmy restaurację nakierowaną na konkretną grupę odbiorców, zatem czas zacząć ją promować. Starzy gastronomiczni wyjadacze zawsze mówią, że restauracja, w której można dobrze zjeść, obroni się sama i zawsze będzie cieszyła się powodzeniem. Nic bardziej mylnego. Stara prawda nie przekłada się na dzisiejsze realia.

W czasach tak dużej konkurencji ważne jest, aby być tam, gdzie nasi odbiorcy – czyli w Social Mediach. Większość osób w Polsce korzysta z portali społecznościowych, dlatego to świetne miejsce na reklamę. Dzięki social mediom możemy dotrzeć do ogromnej grupy odbiorców i zachęcić ich do owiedzenia naszej restauracji.

Reklama w mediach społecznościowych nie tylko góruje zasięgami, jest również ok. 10-20-krotnie tańsza od standardowych form dotarcia do klienta. Możemy je dowolnie modyfikować: tak, żeby wyświetlały się tylko osobom np. w danej dzielnicy lub tym, które konkretną kuchnię. Dzięki temu, że praktycznie całe nasze życie zostało przeniesione do świata wirtualnego, nasze upodobania, codzienne wybory czy poglądy mogą zostać wykorzystane przed reklamodawców.

Facebook to tylko jedno z licznych narzędzi, jakie możecie wykorzystać do promocji waszej restauracji. Instagram jest również platformą zdobywającą rosnącą popularność w branży, szczególnie dzięki stories i pinezkom lokalizacji.

Jak zacząć promocję w social mediach? Przede wszystkim od dobrego fotografa i strategii komunikacji, w której zaplanowane zostaną rodzaje publikacji, ich cel i budżet reklamowy.

Jak reklamować restaurację - zasada 2
czerwone z szarym lewa gora - agencja marketingowa warszawa
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

4. Prezentacja
restauracji

Jedzenie to jeden z najchętniej fotografowanych obiektów dzisiejszych czasów, bohater milionów zdjęć na Instagramie. I nic w tym dziwnego: wszyscy uwielbiamy je oglądać! I właśnie na takie zdjęcia czekają twoi potencjalni klienci: soczyste, smakowite, estetyczne. Są one podstawą strategii, jak reklamować restauracje. Odpowiednia zastawa, światło, gra kolorów – to wszystko wpływa na percepcję konsumenta i jego chęć do odwiedzenia naszej restauracji.

Wykonanie zdjęć warto powierzyć profesjonaliście, ponieważ to na ich podstawie decyzję o wizycie w twoim lokalu będą podejmować potencjalni klienci.

W mediach społecznościowych obraz i wideo to główne elementy przyciągające uwagę odbiorców. Dodatkowo w social mediach mamy możliwość wykorzystać te materiały na wiele sposobów: wrzucaj zdjęcia wyjątkowo smakowicie prezentujących się dań, które serwujesz na co dzień swoim klientom. Pamiętaj, że oni też to robią – udostępniaj ich dzieła na swoich profilach, co zwiększy zaufanie co do jakości dań.

Nie zapomnij też o wnętrzu swojej restauracji! Wyjątkowa atmosfera zapewniona przez ciepłe światło, świeże kwiaty czy designerskie, oryginalne elementy również przyciąga do lokali nowych klientów.

Zadbaj o przejrzystą i nowoczesną stronę internetową. Wypełnij ją oczywiście pięknymi zdjęciami twojej restauracji, jedzenia, załogi. Klienci cenią sobie przede wszystkim proste w obsłudze serwisy, które bez problemu można przeglądać na urządzeniach mobilnych. Niech wszystko to, co może ich zainteresować, będzie łatwo dostępne: cennik, wskazówki dojazdu czy aktualne promocje.
Dobrym pomysłem jest także umożliwienie wirtualnego spaceru, dzięki któremu udostępnisz klientom jeszcze lepszy podgląd twojego lokalu i panującej w nim atmosfery.

5. Opinie
W internecie

Pamiętaj, że niezadowolony z twoich usług klient ma o wiele większą moc w mediach społecznościowych niż ten, który wyda ci recenzję pozytywną. Najczęściej opinie wystawiane są w serwisie Trip Advisor (szczególnie przez obcokrajowców), na Facebooku i w wizytówce Google Moja Firma. Jak reklamować restaurację, która ma same negatywne opinie? O ile w ogóle się da, jest to drogie. Kontrowersje wokół nieudanego dania czy zapomnianych zamówień wzbudzają zawsze o wiele więcej emocji.

Postaraj się zawsze stawiać wizerunek twojej restauracji na pierwszym miejscu – prowadzenie dyskusji z opiniodawcą i wykłócanie się o to, kto ma rację, nie przyniesie ci nic dobrego. Przed kliknięciem „enter” po wpisaniu komentarza pełnego emocji i zarzutów, należy ostudzić emocje i pomyśleć rozsądnie. Zaproponuj ugodowe rozwiązanie sytuacji, kiedy wiesz, że zawiniłeś. Stały klient godzinę czekał na rachunek? Przeproś i prześlij mu bon zniżkowy na kolejny obiad. Profesjonalizm zawsze zostanie doceniony.

Sprawa komplikuje się, kiedy z relacji świadków wiesz, że wina nie leży po stronie restauracji, a uparty klient rozpowszechnia negatywne opinie na twój temat w zastraszającym tempie, co gorsza – angażując innych użytkowników. W takiej sytuacji również warto ze spokojem pochylić się w jego stronę – strata pieniężna nigdy nie będzie większa od tej, którą zgotuje ci masa złych opinii. Wizerunek buduje się długo i można go szybko zburzyć. Chwilowa strata zysku jest dużo lepsza niż straty wizerunkowe.

białe z czerwonym lewa góra - Agencja Marketingowa Warszawa
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

6. Twój pracownik
Twój przyjaciel

Wiedzieliście, że duża grupa klientów restauracji odwiedza lokal właśnie ze względu na obsługę? Kelnerzy idą na pierwszy ogień – to z nimi klienci mają bezpośredni kontakt. Odpowiedni dobór kadry to podstawa, jak w każdym biznesie. W branży gastronomicznej ma to znaczenie o tyle istotne, że codziennie nasza kadra stanowi naszą reklamę (lub antyreklamę), bezpośrednio przed klientami i reprezentuje naszą firmę.

Musimy w restauracji stworzyć taki zespół pracowników, aby żaden nawet nie myślał o zmianie pracy – jeśli twój pracownik przychodzi do niej z przymusu, goście to odczują i niechętnie wrócą do takiego lokalu.

Nie tylko jakość obsługi jest ważna. Sposób, w jaki restauratorzy traktują swoich pracowników, jest coraz częściej brany pod uwagę w wyborze miejsca przez konsumentów. Utrudnia to nie tylko znalezienie nowych pracowników, ale w dobie internetu także gości restauracji.

Niezadowolony pracownik wykorzysta moc Internetu i wszyscy dowiedzą się o tym, jak są lub byli traktowani. Konkurencja na rynku jest duża, dlaczego miałbyś nie wyróżniać się tym, że traktujesz swoich pracowników poważnie i z szacunkiem, zapewniasz im godziwe warunki tym samym tworząc stałą ekipę – co niestety w gastronomii nie jest standardem?

Zaczynacie nowy tydzień. Z reguły poniedziałkowy poranek to moment najmniej oblegany spośród całego tygodnia. To dobry moment na organizację zebrania. Wysłuchajcie pracowników, przedstawicie im swoje spostrzeżenia z wykonywanej przez ostatni tydzień pracy w ostatnim tygodniu i – powtórzę – wysłuchajcie, co mają do powiedzenia. Tylko człowiek ograniczony nie bierze pod uwagę zdania drugiej osoby. Oczywiście, wszystko zgodnie z naszą nadrzędną zasadą – wszystko w granicach rozsądku i przemyślane.

Szanujcie i słuchajcie pracowników, bo to bardzo istotne.

7. Najważniejszy aspekt
Jedzenie

Z pewnością czytając ten artykuł wydawało się wam, że od tego punktu trzeba było zacząć. Oczywiście, jedzenie to kluczowy element restauracji. Najpierw jednak trzeba ustalić: dla kogo i co będziemy gotować? Jak to sprzedamy i kto to poda? A dopiero wtedy zastanowić się nad kwestią kuchni. Tutaj na pierwszy plan wysuwają się nam dwie najważniejsze kwestie.

Szef kuchni – dobry szef kuchni to serce restauracji, o które należy dbać i wspierać w działaniach. Co musimy szefowi kuchni zapewnić? Powinien mieć w pełni wyposażoną kuchnię, przygotowaną zgodnie z jego oczekiwaniami oraz pełną swobodę w doborze załogi.

Odpowiednie traktowanie szefa kuchni zapewni jakość dań, a bez odpowiedniego jedzenia nie ma restauracji. Dajcie im swobodę w kwestiach kucharzy, składników, menu. W Polsce świadomość managerów jest uboga – większości przydałoby się szkolenie w restauracjach za granicą, gdzie tak naprawdę to szef kuchni decyduje o jakości potraw czy tym, co zamawia i gdzie to kupuje.

Jak często podczas wizyty w restauracji zdarza się wam, aby szef kuchni wyszedł do was i zamienił kilka słów o wrażeniach, przywitał się z imienia, zaproponował coś pysznego na deser? Dobry szef kuchni wie, jak reklamować restaurację detalami.

Dbając o swojego szefa kuchni zapewniacie sobie nie tylko przepyszne jedzenie w lokalu, ale także długofalowy sukces.

Jak reklamować restaurację - jedzenie, szef kuchni
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

8. Promocje
specjalne

Oferty śniadaniowe, lunchowe czy happy hours to znane i skuteczne sposoby przyciągnięcia klientów. Niektóre restauracje nie chcą korzystać z tej formy promocji, aby nie dać wrażenia tanich lub ich właściciele uważają, że dobre jedzenie obroni się samo.

Błąd. W dzisiejszych czasach, zestaw obiadowy za stałą kwotę to standard. Goście tego oczekują, a nie dając im takiej oferty – odpychamy ich i sprawiamy, że pójdą tam, gdzie takie oferty są.

Inną formą oferty specjalnej mogą być promocje w wybrane dni, kiedy mamy niskie obłożenie, lub skierowane na konkretne produkty, np. 2+1 na drinka w czwartek. Stałe zniżki zapadają w pamięci gości i sprawiają, że chętniej wracają, aby skorzystać z danej promocji.

Można także wybrać inną formę, aby wyróżnić się spośród konkurencji. Deser gratis, zniżka po wydanej określonej kwocie, możliwości jest wiele. Ważne, aby odpowiadały naszej restauracji.

Wiedza, jak reklamować restaurację, to nie tylko dobór odpowiedniej promocji do naszego lokalu. To zbiór wielu czynników, które należy przemyśleć i które mają odpowiadać biznesplanowi.

Jeśli już stosujesz oferty specjalne i nie widzisz efektów – oferta jest zła. Czy odpowiada klimatowi restauracji, czy może jest kopią wszystkich lokali w okolicy? A może nie jest wystarczająco opłacalna? Analiza potrzeb odbiorców pozwala na określenie najlepszej oferty promocyjnej.

9. Konkursy
W Social Mediach

Jak reklamować restaurację za pomocą konkursów? Konkursy to doskonały sposób przede wszystkim na zwiększenie ruchu na twoich profilach w mediach społecznościowych. Internauci uwielbiają konkursy, ale są one niemalże wszędzie – zadbaj więc o wyjątkową nagrodę, o którą zechcą zawalczyć.

Skutecznym sposobem jest wymyślenie takiej formy konkursu, która będzie zawierać kreatywne zadanie. Dzięki temu, zainteresowanie i zaangażowanie odbiorców wzrośnie znacznie bardziej, niż w przypadku zwykłego oznaczenia znajomych i polubienia postu.

Drugą zasadą konkursów jest dostosowanie ich do swojej grupy docelowej, podobnie jak z innymi elementami promocji. Klient wykwintnej restauracji raczej nie będzie starał się o darmowy deser, ale już na przykład o kilkudniowy pobyt w SPA w konkursie dla stałych klientów – prawdopodobnie tak.

Duży koszt? Pamiętaj, że możesz współpracować z innymi podmiotami na podstawie umowy barterowej, wymieńcie się swoimi usługami dla obopólnej korzyści. Przemyśl, z którymi firmami współpraca będzie satysfakcjonująca i opłacalna, a może zyskasz partnerów na przyszłość.

Już wiesz, jak reklamować restaurację. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, skontaktuj się z nami!

Jak reklamować restaurację - konkursy
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Porozmawiajmy

Skontaktuj się z nami, aby poznać pełną ofertę naszej agencji.
Nakatomi Agencja Marketingowa Warszawa

Jesteśmy międzynarodową agencją marketingową zajmującą się kompleksowymi kampaniami B2B oraz B2C.

Nakatomi® – We create your future.

Nakatomi® – All rights reserved

bt_bb_section_top_section_coverage_image
Agencja Marketingowa Warszawa - footer